lördag 7 september 2013

"Inga nazister på våra gator!"

Så skallade ropen på Umeås gator idag då Svenska motståndsrörelsen demonstrerade utan tillstånd.

Motståndsrörelsen som var beväpnad med tillhyggen och med plakat som visade bl a snaror, gjorde Hitlerhälsningar och skrek slagord mot Umeåborna som tagit sig ut på gator och torg för att medverka och fira VIP-galan till förmån för samhällets mest utsatta.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/kaos-nar-nazistgrupp-demonstrerade

Boende och speciellt barnfamiljer flydde fältet när sammandrabbingarna inleddes och den hotfulla stämningen eskalerade. Polis förde bort demonstranterna.
http://www.vk.se/tv#video=a59659e6-5f41-48b7-a0ae-af131b356851

"Gå iväg, gå iväg, gå iväg" skallade motdemonstranterna.

Detta hör inte hemma i Norrland. Inte i Sverige. Inte i Europa. Inte i världen.

Rasism och nazism ska bekämpas och det är du och jag som tar ställning emot. Det är du och jag som gör skillnad.

Nazism är inte en politisk rörelse utan en kriminell rörelse. Det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Människor som sympatiserar med dessa rörelser gömmer ofta sina nazistiska åsikter bakom försvar som t e x "vi har yttrandefrihet" och hänvisar till svensk grundlag.

Men det handlar inte om det. Det handlar om mänskliga rättigheter. FN:s deklaration som antogs år 1948. Efter andra världskriget och de hemskheter det tyska nazipartiet gjorde sig skyldig till.
http://sv.wikipedia.org/wiki/FN:s_deklaration_om_de_m%C3%A4nskliga_r%C3%A4ttigheterna

Jag har varit i Auschwitz. Jag har fysiskt närvarat där människor under andra världskriget och under nazismen torterades till döds, kvinnor och barn våldtogs, där hemska medicinska expriment utfördes på dessa människor, där deras kroppar brändes i ugnar på löpande band. Där barn och människor arbetade ihjäl sig, svälte ihjäl, dog av sjukdomar på grund av sanitära olägenheter.

Ett av många koncentrationsläger, förintelseläger, där människor av ren ondska, på order av politiker, sköt och torterade ihjäl barn, män, kvinnor, män och gamla på grund av deras ursprung.

Som reste med löfte om "det ljuva livet" steg av tågen rakt in i dödens käftar. Där 80% beordrades direkt till brännugnarna för att de ansågs odugliga till arbete.

De möttes av skylten "Arbeit macht frei". Arbete ger frihet. Men det var inte frihet de mötte. Det var deras bödel.

Jag har sett arkebuseringsmurarna där människor sköts. Kulhålen. Blodet. Jag har sett cellerna där människorna hölls fågna. Hur 5 personer skulle samsas om 1 kvm. Utan att kunna stå upprätt.

Jag har sett taggtråden som höll dem åtskilda från nära och kära. Jag har sett ugnarna och gaskamrarna. Jag har sett det avklippta håret, resväskorna som togs ifrån dem, glasögon, proteserna, matporslinet de hade med sig i tron om löftet om ett bättre liv. Jag har sett tågrälsen de fraktades efter. Jag har sett deras "arbetskläder" och "arbetsskor".

Byggnaderna där de låg 11 personer med lutande plankor. 11 personer skulle få plats i en bädd. Alla lutande för att urin och diarré skulle rinna ned på golvet.Diarréer de fick på grund av sjukdomar som kom ifrån de sanitära olägenheterna i lägret.

De fick 5 minuter varje dag att kunna uträtta sina behov. De var 200 personer som fick dela på 50 "toaletter" i byggnaderna. Med diarré. På 5 minuter om dagen.

Över en miljon människor mördades i Auschwitz. Ansvariga har ställts inför rätta. Några har dömts.

Vi ska komma ihåg att det var medborgare som du och jag, som valde dessa politiker, nazistpartiet i Tyskland,  som valde dessa ideologier, som gjorde förintelsen möjlig! Det var såna som du och jag som gjorde ett val. Som hittade syndabockar istället för att ta ansvar. Istället för att välja demokrati, solidaritet och frihet. Istället för att välja allas lika värde.

Om detta må vi berätta. Detta må vi aldrig glömma. I vår vackra värld sker ständigt grymheter. Tortyr. Mord. Våldtäkter mot kvinnor och barn.

Kampen får aldrig stanna av.


1 kommentar:

  1. Fascism, nazism, kommunism, socialism och religiös fundamentalism, alla är de del av människans mörkaste och grymmaste uttryck.


    Detta råder det ingen tvekan om !


    Som demokrat måste de bekämpas, men givetvis med demokratiska medel, allt annat är att själv bli det man avskyr.

    SvaraRadera